E-commerce

Hoe verloopt het proces van een webshop op laten zetten?

Ben je ondernemer en wil je je producten online aan de man brengen, dan heb je uiteraard een goede webshop nodig. Hoe complex dit is en hoe hoog de kosten ervan zijn, hangt natuurlijk van de eisen en wensen af. Dit artikel beschrijft het proces van het op laten zetten van een webshop. Er zijn veel partijen die je hierin kunnen ondersteunen. Belangrijk is dat je jezelf vooraf goed oriënteert op dit vlak.

Eisen en wensen

Heb je eenmaal de keuze voor een partij gemaakt, dan begint het altijd met het inventariseren van de wensen en eisen ten aanzien van de webshop. Het gaat niet alleen om de functionaliteiten en het design van de webshop zelf. Een goede supportafdeling is minimaal net zo belangrijk. Je moet erop kunnen vertrouwen, dat de continuïteit van je webshop is gewaarborgd. Zorg er ook voor dat deze goed en eenvoudig onderhoudbaar is. 

Oplevering concept

In deze fase wordt er meestal op basis van de eisen en wensen een concept voor je uitgewerkt. Dit is een nog niet volledig werkende webshop maar je krijgt wel een goede indruk van het design.

Ontwikkeling definitieve versie

De partij die jouw webshop gaat bouwen, moet over de juiste software en hulpmiddelen beschikken. Maatwerk met complexe functionaliteiten is meestal kostbaar. Hoe meer standaard componenten er worden gebruikt, des te voordeliger het wordt. Een goede webshop moet in ieder geval over een iDeal betalingssysteem beschikken en in veel gevallen ook over een voorraadsysteem.  

 “Go Live” en onderhoud webshop

Als eenmaal de “Go Live” is geweest, en je webshop in de lucht is, ben je er nog niet natuurlijk. Het onderhoud moet wel op een eenvoudige manier kunnen worden uitgevoerd. Daarom is een goede CMS zoals bijvoorbeeld WordPress belangrijk om je webshop te kunnen onderhouden.