Drukwerk

Hoe verloopt het drukwerkproces?

Natuurlijk gaat heel veel communicatie tegenwoordig digitaal. Maar het is niet juist om te zeggen dat drukwerk ouderwets en overbodig is. Heb je bijvoorbeeld een mooie flyer nodig, moet je toch echt voor drukwerk kiezen. Waar je hierbij wel rekening mee dient te houden is dat je bestand wat je wilt laten drukken, perfect moet zijn. Dit is niet zo eenvoudig als het misschien lijkt. Drukkerijen hebben allemaal hun eigen methodes en standaarden. In dit artikel zullen we je uitleggen hoe het drukwerkproces verloopt. Ook zullen we een aantal tips geven, waarmee fouten en teleurstellingen kunnen worden voorkomen.

Ontwerpen

In de grafische wereld wordt voornamelijk de software van Adobe gebruikt. Photoshop en Illustrator worden veelal gebruikt voor het maken van drukwerkbestanden. 

Adobe Illustrator is uitermate geschikt voor het maken van vector tekeningen. Je kunt eenvoudig tekst en foto’s combineren en op deze wijze logo’s of zelfs complete huisstijlen ontwerpen.

Wil je uitgebreid foto’s gaan bewerken, dan heb je Photoshop nodig. Het programma biedt talloze mogelijkheden voor het bewerken van foto’s. Daarnaast kan je ook kiezen uit de vele speciale effecten die je kan toepassen.

Laat je niet verleiden tot het gebruik van MS Office. Het probleem is dat in de meeste gevallen deze bestanden van een te lage resolutie zijn en dus niet geschikt zijn om er geschikte drukbestanden van te maken. Heb je geen Adobe software of kan je er niet zo goed mee overweg, informeer dan bij je drukkerij naar de mogelijkheden die zij bieden op dit vlak.

Veel gebruikte druktechnieken

Als je drukwerkbestand gereed is, kan deze worden verwerkt. De meest gebruikte druktechniek is Offset drukken. Vrijwel al het drukwerk in grote oplages wordt op deze wijze geproduceerd. Heb je kleinere oplages nodig dan is digitaal drukken interessant. Deze methode is sneller en goedkoper voor kleinere oplages.

Afwerking

Als het drukwerk gereed is voor verspreiding, kan je ook nog kiezen uit verschillende afwerkingsmogelijkheden zoals het nummeren, perforeren en stansen en soms afwerking met een glans.